Gravad torsk


7 PORTIONER
1 kg torskfilé, 2-4 jämnstora filéer
2 tsk grovstött vitpeppar
4 msk salt (ej mineralsalt)
3 msk socker
dill, rikligt

Gör så här
1
Både fet och mager fisk kan gravas, t ex filead laxfisk, makrill, strömming, torsk och spätta. För säkerhets skull bör man alltid frysa fisk som ska gravas. Den kan nämligen innehålla parasiter (dynt) som oskadliggörs vid ett par dygns djupfrysning. Fisken blir bäst om den fryses före gravningen. Genom gravningen stelnar fiskproteinet.

2
Filéerna gnids in med salt, socker och peppar, läggs ihop med dill och förvaras svalt 1-2 dygn, beroende på fiskens tjocklek. Färdiggravad fisk kan förvaras i kylskåp ca 1 vecka. Blanda vitpeppar, salt och socker.

3
Lägg ihop filéerna två och två med saltblandning och dill emellan. Klappa även in saltblandning på utsidan av filéerna. Lägg dem i en rymlig plastpåse. Förslut påsen och lägg den på ett fat i kylskåpet.

4
Tunna torskfiléer är färdiggravade efter ett dygn, tjockare filéer (ca 3 cm hoplagda) efter 11/2 dygn. Vänd påsen 3-4 gånger under gravningen. Häll sedan bort laken, annars blir fisken för salt. Skrapa bort dill och peppar.

5
Skär fisken i tunna skivor på snedden med en lång vass kniv. Mindre torskfiléer kan vara hela eller skäras i bitar eller strimlor.

Etiketter:, ,